Sundere opskrifter

08 maj Mikki Ragn 0 Comments

Når man har fået sukkeret nok på afstand, kan det være interessant at prøve sig forsigtigt frem med lidt mundgodt, uden det behøver være alt for syndigt. Dog bryder jeg mig ikke om ord som "sund slik", for det er lidt et selvmodsigende koncept. Derfor bruger jeg meget bevidst ordene "sundere slik", da det til sammenligning med almindelig traditionel slik kan byde på flere fibre og eventuelt også nogen vitaminer/mineraler, som du ellers ikke lige finder i en roulade eller en pose Matadormix. Men der er stadig sukkerarter i, omend ikke raffineret, skal det stadig spises med måde.

Jeg føler det er vigtigt at have denne 'disclaimer', for mange er ofte tilbøjelige til at tænke, at når det nu er et sundere alternativ, så er det mindre syndigt, og derfor spiser de ubevidst større mængder af det, end havde det været traditionelle lækkerier, hvor samvittigheden altid nager lidt i baghovedet.

Jeg anbefaler ikke at man går direkte fra et sukkermisbrug, og over til "sundere" kager og slik. For det første vil nogen af kagerne smage en smule kedelig til sammenligning, og det føles som selvpineri at man nu skal skifte en lækker tung chokoladekage ud med en kedelig gulerods- og havregryns kage, uden sukker. Derudover handler afvænning af sukker i stor grad også om at man skal vænne sig af med at spise sødt hele tiden. Sundere alternativer kan komme på tale, når man har været sukkerfri tilpas længe til at traditionel slik begynder at smage overdrevet sødt, og man også kan nøjes med andre sukkerfri alternativer, uden at føle sig snydt. Men det er stadig kage/slik, og skal derfor stadig nydes med måde. Det kan være en fin løsning på hvad man kan byde gæster, uden man føler man snyder dem ved at servere gulerødder til kaffen, bare fordi man ikke selv må spise kage.

Når alt det er sagt, lad os se på lækkerierne!
Lad mig starte med den sødeste af dem alle!
Dadel kugler!
De er nærmest trøffel agtige, og frugtsukker indholdet er meget højt. De skal nydes med måde, og bestemt en godbid jeg ville skrive op som et 'strike'! Selv min kæreste, som ikke er på sukkerafvænning, er helt vilde med dem!
Antal: Ca. 20styk (afhænger af din definition på "mundret størrelse").

Du skal bruge:
• 150 g dadler (stenfri, selvfølgelig)
• 1 spsk kokosolie eller smør (valgfrit, men anbefalet)
• 3 spsk kokosmel
• 10-20 usaltet nødder (jeg har brugt halvt om halvt paranødder og usaltede cashew)
• 1/2 tsk vaniljepulver eller 1/2 stang frisk vanilje
• 3 spsk usødet kakaopulver
Evt. lidt kanel, eller chilipulver. Eller en skvat sprut af valgfri art, hvis det skal være med dén på.

Fremgangsmetode:
Hak dadlerne groft og smid alle ingredienser i en multihakker (hak evt. nødder i hakkeren først) ind til du har en dejlig jævn og klistret masse. Hvis du ønsker lidt knas, blender du bare lidt mindre.
Form små mundrette kugler af massen, og rul dem eventuelt i usødet kakao, kokosmel eller lad dem være som de er. Kuglerne smager bedst hvis de har været i køleskabet i mindst en times tid før servering!
Credit går til valdemarsro.dk

I et forsøg på at lave nogen babyvenlige kager (som viste sig også at være ganske morvenlige!) fik jeg bikset denne ganske vellykkede klatkage sammen! Disse er især gode når man har været sukkerfri længe, men for de fleste andre, er den ikke voldsom kage-sød. Jeg kalder dem
Jordbær-banan og kokos klatkager 
Antal: 6 stk


Du skal bruge:
• 1 æg
• 1 moden banan
• 60g kokosmel
• 60g usaltede nødder af valgfri art
• 3 spsk frysetørret jordbær eller hindbær (eller frisk finthakket bær)
Evt. lidt fedtstof

Fremgangsmetode:
Hæld alt på nær bærerne i en multihakker/blender, og blend det til en jævn masse. Hvis du vil have mindre knas, kan du blende nødderne først.
Tilsæt bærerne og rør rundt med en spiseske. Klat en skefuld ad gangen på en smurt/bagepapirs dækket bageplade, og bag dem ved ca. 180-175 grader i 20-25 minutter (de tåler fint at få lidt på eftervarmen også).

Da jeg var gravid, og led under det klassiske paradoks mellem altid-sulten og ingen-appetit kvalme, ledte jeg efter en nem snack som både smagte godt, og mættede på en sund måde. I junglen mellem alt for dyre proteinbarer, ofte fyldt med kunstige sødemidler, endte jeg med at lave mine egne:
Chokolade/peanut protein kager
Antal: 8

Du skal bruge:
• 1 god spsk sukkerfri peanut butter
• 1 banan
• 1 æg
• En skefuld proteinpulver (ca. 25g) med passende smag. (valgfrit)
• En sjat mælk (eller alternativ mælk/vand)
• 50g usaltede nødder
• 1 spsk kokosmel
• 1 spsk havregryn
• 1 spsk usødet kakao
• 1 tsk kanel
Valgfrit: En plade (100g) meget mørk chokolade (min. 70%)
Hvis du ønsker en mere intens chokoladesmag, kan du tilføje lidt mere kakao. Ønsker du modsat mere peanut smag, spar da på kakaoen eller undlad den helt.
Ønsker du mere sødme kan du evt. tilføje lidt dadler. Men det har jeg ikke selv eksperimenteret med.

Fremgangsmetode:
Hak nødderne fint med en stavblender eller multihakker (eller lad hak dem lidt groft, hvis du kan lide lidt bid i kagerne). Hæld resten af de tørre ingredienser i, og blend lidt mere. Nu får du en dejlig tyk masse du potentielt kan lave barer af. Eller du kan fortsætte, og lave kage (med lidt mere protein). Tilføj resten (banan, peanut butter og æg) og blend til du har en fin ensartet masse.
Hæld dem i muffin forme, drys evt. lidt kokos eller finthakket nødder over, og bag i ovnen ved 180g i 30 minutter.
Valgfrit: Såfremt du ved du kan håndtere det, kan du smelte en god mørk chokolade til overtræk, som du dypper de afkølede kager i. Men så er kagerne selvfølgelig ikke længere sukkerfri.

Med credit fra Min-mave's brugeren  Lenoras_mor, har jeg også givet mig i kast med min version af hendes
Alt muligt morgenmads muffins
De er knapt så søde, men fungere fint som en let godbid, når blodsukkeret driller!

Du skal bruge:
• 3 æg
• 4 bananer
• 5 gulerødder
• Uanede mængder af alt godt fra skabet af havregryn, chiafrø, bogvede flager, hirseflager, solsikkekerner, hørfrø, rugmel og alt hvad der ellers falder i den kategori.
•  Evt. dadler (jo flere, jo sødere)

Fremgangsmetode:
Skræl gulerødderne og riv dem fint på et rivejern ned i en blender/multihakker. Tilføj bananer og æg, og blend sammen. Tilsæt tørre ingredienser og bland sammen ind til massen har en tyk grød agtig konsistens.
Hæld på muffin forme og bag i ovnen på 200g i ca. 30 minutter, eller indtil gyldne.



Banan pandekager!
En simpel opskrift jeg fik fra min bror. Jeg er uforstående for hvorfor jeg aldrig har gjort det noget før! Trods de er uden sukker, er de stadig meget søde, og som dessert ville jeg personligt nok tælle dem som et strike.
Antal: Én forholdsvis stor pandekage

Du skal bruge:
• 1 æg
• 1 moden banan

Fremgangsmetode:
Mos bananen med en gaffel, eller smid den i blenderen sammen med ægget. Blend indtil det er jævnt, og hæld det på en smurt pande.
Synes de at være en smule snaskede (de falder let fra hinanden, og er jo teknisk set bare en æggekage med banansmag) kan man tilføje en smule havregryn i dejen efter behov.

En af de rigtig simple:
Milkshake

Du skal bruge:
• Mælk
• 1 Banan
• Valgfri bær, usødet kakao, appelsin eller andet du ønsker smag af

Fremgangsmetode:
Find et stort højt glas, og fyld det med 80% mælk. Hæld det i en blender, og skrald en banan og bræk den i nogen stykker. Hvis du ønsker en banan milkshake, blender du til det er jævnt og skummet. Dette er basen, så hvis du ønsker andre smags varianter, fx. chokolade, så tilføj en spiseske usødet kakao. Pres evt. lidt appelsinsaft i, så har du en choko-orange milkshake! Eller tilføj i stedet nogen mynten blade, nu har du en pebermynte chokolade milkshake!
Eller drop chokoladen, og smid 2-3 frosne jordbær i, så har du en lækker jordbær-banan milkshake, som er lækker kold pga de frosne bær!
Smid det i du har lyst til, gerne frossen frugt/bær for en dejlig kølig drink!

Peanutbutter-chokolade smoothie
Det her er en ordenlig fyldig protein bombe der fungerer rigtig godt som et morgenmåltid eller en hurtig måltidserstatning. Og så smager den fantastisk!

Du skal bruge:
• 1½ spsk Peanutbutter (uden sukker, selvfølgelig)
• En banan
• En skefuld proteinpulver
• Mælk eller yoghurt natural
• 2-3 spsk usødet kakaopulver
• Evt. chiafrø/sesamfrø/kakaonips eller alle tre ting

Fremgangsmetode:
Fyld et højt glas med ca. 70-80% mælk eller yoghurt og hæld det i din blender. Blend alle ingredienser til en jævn masse og hæld på glas. Top evt. med et drys chia- eller sesamfrø.

Havregryns kakao kugler med kikærter
Al credit går til ugenimadbilleder. Rigtig nem og hurtig snack med masser af protein!

Melmasse:
• 1/2dl havregryn
• 1/4dl kokosmel
• Vanilje (svarende til en vaniljestang)
• 3spsk kakao
• 1scoop chokolade el vanilje proteinpulver
Klæbende masse:
• 150g drænet kikærter (en dåse)
• 2spsk mælk
• 2spsk akacie honning (eller anden sødning)

Skyld kikærterne godt. Lad dem gerne ligge i blød i 10-15 minutter i rent vand.
Blend melmassen først. Blend derefter kiærtemassen. Har blenderen lidt svært ved at få fat i kikærterne, kan der tilsættes lidt vand. Når kikærtemassen er ensformig blandes den med melmassen. Dette er nemmest med hænderne. Masser det hele sammen og rul til kugler. Dette er en grundopskrift, så du kan sagtens tilsætte hakket chokolade, nødder, romessens (for romkugle smag), appelsin saft, kaffe eller rulle dem i kokos, kakao, hakket nødder eller noget andet✌🏼 Kun fantasien sætter grænser



"Nutella" med banan (Chokoladesmør)

Det er ikke helt fair at kalde denne nutella, da man ikke skal forvente den karakteristiske Nutella smag her. Snare hen i retning af bananasplit!
Mængde: Ca. 250ml (et typisk syltetøjsglas størrelse)

Du skal bruge:
  • 50g kakaosmør (evt. alm. smør)
  • 2 spsk rå kakaopulver (strøget)
  • 1 spsk honning/sirup
  • 1 moden banan
  • 60ml fløde*

Fremgangsmetode:
Smelt forsigtigt smøret sammen med fløden og honning. Rør kakaopulver i, og mos en banan med en gaffel. Hæld hele massen ned i en beholder og pisk det luftigt med en stavblender. Når du får en jævn masse og en nærmest mouse agtig konsistens, hæld det på glas og sæt det på køl i et par timer til det bliver stift. Det skal fremadrettet fortsat opbevares på køl.
*Jeg håber på at kunne eksperimentere med at erstatte fløden med avokado, næste gang jeg begiver mig ud i projektet. For en veganer venlig udgave med forhåbentlig lidt færre kalorier :D

Nicecream

Super nem og simpel at lave! Kan laves med ismaskine eller ligene, men jeg har lavet min med en helt almindelig hakker.

Du skal bruge:
  • Frosne skiveskårene MODNE bananer
... Ja, det er egentlig det.

Fremgangsmetode:
Frys bananerne. Det er meget vigtigt at de er godt modne, på grænsen til brune! Bruger du en hakker som mig, betaler det sig at skære dem i skiver først. Med skiveskårene bananer er processen også hurtigere når først de er frosne. For at undgå at bananerne klistre sammen, fordeler jeg altid skiverne på en tallerken, når de lægges på frys. Derefter kan de pilles af med en kniv, og opbevares i en bøtte.
De frosne bananskiver hældes i hakkeren, og der hakkes! Bananerne vil som udgangspunkt "smuldre", og her kan du enten tilsætte lidt mælk eller lidt af en frisk (men køleskabskold) banan for at få en cremet konsistens.
Tilsæt evt. lidt vaniliesukker, hakket chokolade eller andet for at sætte dit eget præg.
Isen skal serveres straks, da den smelter hurtigt! Du kan også fryse den igen, men jeg anbefaler i så fald at de fryses til ispinde, da den kan blive meget hård (særligt hvis du har tilsat mælk).

Dette blogindlæg opdateres løbende, så hold godt øje!

0 kommentarer: